Anemia w ciąży - objawy

Anemia w ciąży objawia się charakterystyczną bladością skóry. Przyszła mama odczuwa też zmęczenie, zwłaszcza po wysiłku. Przy anemii jest bowiem zmniejszona tolerancja na ruch. Jakie są jeszcze inne objawy anemii w ciąży? Mogą wystąpić:

  • Bóle głowy,
  • Kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • Zawroty głowy, utraty równowagi,
  • Przyspieszone bicie serca,
  • Zaburzenia czucia, drętwienie kończyn (przy ciężkiej anemii),
  • Niedociśnienie,
  • Bóle brzucha, zaparcia.

Niepokojące objawy powinny być skonsultowane przez lekarza. Skutkiem anemii w ciąży może być poronienie, lub przedwczesny poród (bardzo często zjawisko u mam z anemią). Jest to również przeciwwskazaniem do pobrania komórek macierzystych z krwi pępowinowej. Ciężarne z silną anemią są kierowane do szpitala. Nasilenie objawów może stwarzać zagrożenie dla dziecka. W takich sytuacjach wykonuje się zabieg cesarskiego cięcia.

Badania diagnostyczne przy anemii w ciąży

Anemia ciążowa jest diagnozowana na podstawie morfologii krwi obwodowej.Występuje wtedy znaczne obniżenie wartości hemoglobiny i hematokrytu we krwi. Kobieta ciężarna potrzebuje przynajmniej 26 mg żelaza na dobę. W przypadku anemii w ciąży wyniki znacznie odbiegają od normy.

Anemii ciążowej towarzyszy zazwyczaj mniejsza objętość płytek czerwonych (MCV). Może to oznaczać niedobór kwasu foliowego i witaminy B12, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Ryzyko choroby wzrasta w przypadku ciąż mnogich, albo gdy mama stosuje dietę wegańską z mała ilością witamin i minerałów. Leczenie polega na przyjmowaniu tabletek z żelazem, oraz witamin i minerałów. Przyszłej mamie zalecana jest dieta na anemię w ciąży, bogata w produkty z dużą zawartością żelaza.

Zażywanie preparatów żelazowych może powodować zaparcia. Czarne stolce są przy tych lekach zupełnie normalne i nie należy się nimi przejmować. W przypadku olbrzymich zaparć, mama powinna zgłosić się do lekarza.

Co jeść przy anemii w ciąży?

Podstawą żywieniową przy anemii w ciąży powinny być produkty z dużą zawartością żelaza i kwasu foliowego.Są to:

  • Warzywa zielone - tj. sałata , szpinak, brokuły, groszek zielony,
  • Owoce cytrusowe i soki z nich przyrządzone (witamina C zwiększa wchłanialność żelaza),
  • Pieczywo, zwłaszcza pełnoziarniste,
  • Mięso - zwłaszcza czerwone, chude (można jeść także drób, lub jagnięcinę),
  • Ryby(bardzo dużo żelaza zawierają sardynki),
  • Jaja i produkty mleczne,
  • Płatki śniadaniowe,
  • Brązowy ryż.

Przyszła mama może pić napary ziołowe np: z pokrzywy na anemię w ciąży. Liście tego zioła zawierają aż 1,7 mg żelaza. Herbatkę trzeba pić dwa razy dziennie.

Kobieta ciężarna powinna zadbać również o odpowiednią suplementację: żelazo, kwas foliowy i witaminy dla kobiet w ciąży. Przy anemii ciążowej wskazane jest zwiększenie dawki kwasu foliowego. Zaleca się również unikanie kawy i herbaty po posiłkach, ponieważ mogą wypłukiwać żelazo.

Numer telefonu
Nieprawidłowa wartość

Email
Nieprawidłowa wartość

Data porodu
Nieprawidłowa wartość

Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane przez Polski Bank Komórek Macierzystych S.A. („PBKM”) z siedzibą w Warszawie, Al. Jana Pawła II 29 w celu kontaktu telefonicznego w związku z udzieleniem informacji na temat usługi.

Zgoda wymagana

Oświadczam, że zapoznałam/em się z zasadami przetwarzania danych przez PBKM dostępnych pod linkiem: https://pbkm.pl/polityka-prywatnosci

Zgoda wymagana

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od PBKM informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2019 r. poz. 123), na podany numer telefonu oraz adres mailowy (w przypadku podania adresu mailowego), w postaci wiadomości tekstowych, połączeń głosowych oraz e-maili.