4 minuty czytania
Spis treści
  1. Zgaga w ciąży - dlaczego powstaje
  2. Sposoby na zgagę w ciąży

Winowajców zgagi w ciąży jest wielu. Winne są nie tylko zaburzenia hormonalne w organizmie kobiety, ale również niewłaściwy tryb życia i codzienna dieta. Mimo że możliwości leczenia zgagi są ograniczone ze względu na ciążę, można przejąć nad nią kontrolę. Warto wiedzieć czy stosowanie leków na zgagę jest bezpieczne dla kobiety w ciąży?

Zgaga w ciąży - dlaczego powstaje

Uciążliwe dla przyszłej mamy dolegliwości powstają wskutek kilku czynników. Jednym z nich jest progesteron, który wyścieła śluzówkę macicy. Wzrastając, rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i właśnie dlatego treść pokarmowa przedostaje się do przełyku. W wyniku tego u przyszłej mamy może się pojawić zgaga we wczesnej ciąży. Łagodna zgaga na początku ciąży nie jest jeszcze tak uciążliwa. Można ją złagodzić dzięki zmianie nawyków żywieniowych.

Objawy zgagi:

  • uporczywe palenie i pieczenie w przełyku lub w gardle,
  • bóle zamostkowe,
  • kwaśny posmak w ustach,
  • nieustanne odbijanie,
  • wymioty.

Zgaga w ciąży nasila się na skutek niewłaściwej diety. Jest szczególnie dokuczliwa, jeśli przyszła mama spożywa dużo tłustych i ostrych potraw oraz w II i III trymestrze, gdy rozciągnięta macica powoduje ucisk na żołądek. Rozwiązaniem problemu może być zmiana pozycji leżącej na lewy bok. Ucisk będzie wtedy mniejszy, a kwaśny posmak w jamie ustnej nie będzie tak mocno odczuwalny.

Sposoby na zgagę w ciąży

Jeśli kobieta ma wątpliwości, co na zgagę w ciąży będzie bezpieczne dla niej i malucha, powinna porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą. Nie jest wskazane stosowanie środków farmakologicznych na własną rękę. Specjaliści pomogą dobrać leki na zgagę w ciąży, które nie będą zagrożeniem dla zdrowia dziecka. Najczęściej stosowane i najbezpieczniejsze są mleczka na bazie aluminium. Tego typu substancje zawierają również tabletki na zgagę w ciąży, które można ssać kilka razy dziennie. W aptece są też dostępne pastylki musujące, które działają bardzo szybko przynosząc ulgę.

Kłopotliwe dolegliwości można złagodzić stosując domowe sposoby na zgagę w ciąży. Mogą to być napary z ziół, np. rumianku lub mięty. Na zgagę poleca się także napary z korzenia imbiru, ciasteczka imbirowe lub dodawanie imbiru do potraw. Kobiety ciężarne muszą wiedzieć, że korzeń imbiru mogą spożywać pod warunkiem, że nie mają nadciśnienia w ciąży. 

Przydatna jest także soda oczyszczona. Łyżeczkę sody należy rozpuścić w szklance przegotowanej wody. Soda na zgagę w ciąży jest powszechnie stosowana, ale nie powinno się jej nadużywać. Nadmiar substancji w organizmie powoduje biegunkę.

Inną metodą jest szklanka wody z łyżką octu jabłkowego i łyżką miodu. Roztwór powinno się pić w momencie wystąpienia pierwszych objawów zgagi. W sytuacjach nagłych można też zjeść garść migdałów. Działają one zobojętniająco na kwas solny w żołądku.

Kluczowym elementem do pozbycia się zgagi w ciąży jest dieta. W codziennym jadłospisie przyszła mama powinna unikać potraw zbyt tłustych lub ostrych, wzmagających wydzielanie soków żołądkowych. Posiłki powinny być nie tylko lekkostrawne, ale też małe i częste. Przejadanie się jest całkowicie niewskazane. 

Aby nie mieć zgagi, należy też unikać:

  • najadania się na noc,
  • słodyczy z dużą zawartością tłuszczu,
  • palenia papierosów (w ciąży to powinno być oczywiste, ale niestety niektóre mamy palą),
  • obcisłych ubrań,
  • spania w nieodpowiedniej pozycji (np. zbyt nisko).

Na zgagę w ciąży można pić równie mleko, naturalne maślanki, kefir albo jogurt. Będą działać doraźnie na pieczenie i palenie w przełyku. Sprawdzi się również siemię lniane, które ma właściwości powlekające śluzówkę żołądka i łagodzące dolegliwość. Można je pić z mlekiem i miodem.

Wiele kobiet zastanawia się, czy zgaga może być objawem ciąży. Dolegliwość nie powinna być traktowana jako objaw zapłodnienia. Progesteron wzrasta również w II połowie cyklu i można wtedy odczuwać takie same dolegliwości. Zgaga może też być objawem refluksu, czyli przypadłości związanej z cofaniem się treści pokarmowej do żołądka, który powinno się leczyć.

Przeczytaj też: Czego nie należy jeść i pić w ciąży?

Dlaczego warto
bankować krew pępowinową?

Ocena użytkowników: 5 / 5

Oceń artykuł

Zainteresują Cię również:

Rozstępy w ciąży – dlaczego i kiedy się pojawiają, jak im przeciwdziałać i jak je leczyć?

Rozstępy, czyli zmiany skórne, przypominające pionowe, czerwone, wąskie blizny, to powszechne...

Niedociśnienie w ciąży – przyczyny i objawy zjawiska, bezpieczne sposoby leczenia

Niskie ciśnienie w ciąży zwykle nie jest związane z poważną chorobą krążeniową. To najczęściej...

TSH w ciąży – normy i wahania. Jak interpretować wyniki?

Badanie w ciąży poziomu TSH, czyli hormonu odpowiedzialnego za funkcjonowanie organizmu przyszłej...

Komórki macierzyste i krew pępowinowa

Pierwszym znanym źródłem komórek macierzystych był szpik (na pewno słyszałaś kiedyś o...

Numer telefonu
Nieprawidłowa wartość

Email
Nieprawidłowa wartość

Data porodu
Nieprawidłowa wartość

Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane przez Polski Bank Komórek Macierzystych S.A. („PBKM”) z siedzibą w Warszawie, Al. Jana Pawła II 29 w celu kontaktu telefonicznego w związku z udzieleniem informacji na temat usługi.

Zgoda wymagana

Oświadczam, że zapoznałam/em się z zasadami przetwarzania danych przez PBKM dostępnych pod linkiem: https://pbkm.pl/polityka-prywatnosci

Zgoda wymagana

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od PBKM informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2019 r. poz. 123), na podany numer telefonu oraz adres mailowy (w przypadku podania adresu mailowego), w postaci wiadomości tekstowych, połączeń głosowych oraz e-maili.