Wróć

Wybierz swój region

Corporate

Umów konsultację o krwi pępowinowej

Umawiam
Witamina D3 w ciąży

Witamina D3 w ciąży

14.03.2023

2 min. czytania

Kinga Żebrowska

Kinga Żebrowska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Każda kobieta ciężarna, zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, powinna suplementować witaminę D3 w ciąży. Wynika to z roli, jaką odgrywa ona w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Sprawdź, jakie dawki witaminy D są rekomendowane w trakcie ciąży.

Witamina D3- jaką odgrywa rolę w organizmie?

Witamina D, obok witamin A, E i K, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Oznacza to, że ich przyswajalność zależy od diety, którą się stosuje. Do ich prawidłowego wchłaniania konieczna jest obecność tłuszczy w codziennych posiłkach. Podstawową rolą witaminy D3 w organizmie jest regulacja gospodarki wapniowo- fosforanowej oraz utrzymanie odpowiedniej gęstości mineralnej kości. Dzięki niej możliwy jest prawidłowy rozwój układu szkieletowego płodu. Wpływa też na układ odpornościowy. Uważa się, że w trakcie ciąży witamina D może odgrywać rolę w występowaniu poronień nawracających czy też stanowić czynnik protekcyjny jeśli chodzi o stan przedrzucawkowy.

Dawki witaminy D3 w ciąży

Witamina D3 syntetyzowana jest w skórze człowieka pod wpływem promieni UV. W naszej szerokości geograficznej uznaje się, że jest to możliwe między majem a wrześniem po co najmniej półgodzinnej ekspozycji na słonce bez stosowania filtrów. Jak powszechnie wiadomo jednak, filtry UV są niezbędne, szczególnie u kobiet ciężarnych, gdyż pozwalają uniknąć poparzeń czy przebarwień na skutek działania słońca. Nadmierna ekspozycja może w przyszłości predysponować do rozwoju raka płaskonabłonkowego. Z tego też powodu PTGIP w swoich wytycznych dotyczących suplementacji w ciąży zaleca, aby wszystkie kobiety ciężarne suplementowały witaminę D3 w dawce 1500-2000IU. U kobiet otyłych, dawka ta może zostać zwiększona do 4000IU. Odradza się jednak zażywanie większych ilości z uwagi na działania niepożądane.

Kurs Srodtekstowy v1 1

Witamina D- produkty

Poza promieniami słonecznymi oraz suplementacją witaminy D w tabletkach, można sięgać w czasie trwania ciąży po produkty żywnościowe naturalnie zawierające tę witaminę. Znajduje się ona m.in. w  tłustych rybach takich jak śledź, makrela czy łosoś oraz żółtku jajka. Witaminę D znaleźć można także w mleku czy tłustych serach.

 

Oceń artykuł:

Średnia ocen 0 / 5. Liczba głosów: 0

(
0
(0)
)

Zainteresują Cię również