Wróć

Wybierz swój region

Corporate

Umów konsultację o krwi pępowinowej

Umawiam
Jedzenie ostrych potraw w ciąży

Jedzenie ostrych potraw w ciąży

24.07.2023

2 min. czytania

Kinga Żebrowska

Kinga Żebrowska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

W czasie ciąży wiele przyszłych mam zwraca większą uwagę na to, co znajduje się na ich talerzach niż wcześniej. Zmienia się wtedy u sporej części z nich gust smakowy. Zwiększyć może się ochota np. na ostre i pikantne potrawy. Czy jedzenie ostrych potraw w ciąży jest bezpieczne? Czy przyspiesza poród?

Jedzenie ostrych potraw w ciąży – czy jest bezpieczne?

Już jakiś czas temu ustalono, że dieta przyszłej mamy nie musi się diametralnie zmieniać w porównaniu z tym, co kobieta jadła przed ciążą. Oczywiście, należy pamiętać o daniach niedozwolonych w ciąży tzn.: surowych rybach, mięsie, jajach czy niepasteryzowanym nabiale. Zabroniony jest również alkohol w jakiejkolwiek ilości.

Wiele kobiet ciężarnych ma różnego rodzaju ciążowe „zachcianki”. Wśród nich część z nich wymienia ostre i pikantne potrawy. Nie ma dowodów, aby ich spożywanie miało negatywny wpływ na przebieg ciąży czy rozwój dziecka. Należy jednak pamiętać, że u wielu przyszłych mam zbyt ostre jedzenie może nasilać objawy takie jak np. zgaga czy ból żołądka. W takiej sytuacji lepiej jest zrezygnować z ostrych potraw w ciąży, aby nie potęgować nieprzyjemnych symptomów.

Pikantne potrawy są domeną potraw kuchni zagranicznych m.in. azjatyckich, które często spożywamy w restauracjach. Jedząc posiłki poza domem należy zawsze zwracać uwagę na jakość restauracji oraz jej czystość, a także higienę, w jakiej przygotowywane są potrawy. W przypadku kobiety ciężarnej ważne jest, aby np. warzywa były krojone na innych deskach niż mięso. Ono zaś powinno być zawsze dobrze dopieczone czy dosmażone.

Jedzenie ostrych potraw przed porodem

Jedzenie ostrych potraw przed porodem uznawane jest przez wielu za jeden ze sposobów wywołujących akcję porodową. Z tego powodu przyszłe mamy, u których minął już termin porodu i korzystają z różnych metod jego przyspieszenia, wybierają m.in. jedzenie pikantnych potraw. Nie ma badań, które świadczyłyby o skuteczności tego sposobu, ale nie ma też przeciwwskazań, aby kobieta ciężarna go samodzielnie wypróbowała. Oczywiście, jeśli są wskazania do wcześniejszej indukcji porodu, lekarz ginekolog kieruje w tym celu do szpitala i wdrażane są wtedy procedury medyczne, aby nie dopuścić do możliwych powikłań.

Jedzenie ostrych potraw a płeć dziecka

Wiele osób, szczególnie w czasach młodości naszych mam i babć, wierzyło w różnego rodzaju mity związane z czasem ciąży. Wśród nich popularnym było „zgadywanie” płci dziecka na podstawie różnego rodzaju kryteriów takich jak kształt brzucha czy ciążowe zachcianki przyszłej mamy. Uznawało się, że większa ochota na słodkie potrawy występuje u kobiet spodziewających się córki, a na kwaśne – syna. Ochota na pikantne potrawy nie dawała wskazówek co do płci dziecka. Są to jednak tylko zabobony, a nie udowodnione naukowo fakty.

Przeczytaj więcej: Ciążowe zachcianki- czy mogę jeść wszystko w ciąży?

Oceń artykuł:

Średnia ocen 0 / 5. Liczba głosów: 0

(
0
(0)
)

Zainteresują Cię również