4 minuty czytania
Spis treści
  1. Jedzenie w ciąży
  2. Jedzenie w połogu

Dieta w ciąży jest oparta na świeżych, zdrowych oraz naturalnych produktach, pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Składniki takie jak konserwanty, sztuczne barwniki, siarczany, emulgatory czy olej palmowy muszą być definitywnie wykluczone. Również dieta karmiącej powinna spełniać te wymogi. Zwiększa to bezpieczeństwo płodu i sprawia, że rozwija się ono w sposób prawidłowy.

Jedzenie w ciąży

Dieta dla ciężarnej w pierwszych tygodniach ciąży musi być szczególnie bogata w kwas foliowy (wspomaga rozwój cewy nerwowej) oraz witaminy. Należy przy tym jednak pamiętać, że niektóre witaminy np. te z grupy A są dla płodu szkodliwe. Codzienna dieta dla kobiet w ciąży uwzględnia pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone omega-3, cukry, witaminy D (budowa kości), E (działania antyoksydacyjne) oraz B (rozwój układu nerwowego). W pierwszym trymestrze dość często pojawiają się mdłości oraz wymioty. W tym mało komfortowym okresie zaleca się przyjmować dużo płynów (aby nie dopuścić do odwodnienia) oraz tuż po wstaniu ssać cukierki imbirowe lub sam imbir.

Dieta cukrzycowa w ciąży nie musi być wspomagana przyjmowaniem insuliny. Przyszła mama nie powinna zapominać o zjadaniu chudego mięsa, ryb i nabiału. Dużym przeciwwskazaniem jest spożywanie tłuszczy zwierzęcych oraz węglowodanów prostych, których duża ilość znajduje się w przetworzonych jogurtach, słodyczach oraz dżemach. Dieta dla kobiet w ciąży powinna składać się z około 5 posiłków dziennie spożywanych w równych odstępach czasowych, co około 4 godziny. Najlepiej o tych samych porach. Panuje błędne przekonanie, że dieta ciężarnej to dieta dla dwojga. Jak się okazuje, normy Instytutu Żywienia i Żywności mówią o tym, że dieta ciążowa to jedyne 700 kilokalorii więcej niż u kobiety nie oczekującej dziecka, czyli łącznie 3000 kilokalorii. Aby nie przytyć w czasie ciąży, wystarczy trzymać się odpowiedniej ilości kalorii. Kobieta, będąc na zdrowej diecie w ciąży, tyje w ciąży około 10-14 kilogramów. Prawidłowa masa urodzeniowa dziecka wynosi do 4 kilogramów. Im wyższa waga dziecka tym większe ryzyko komplikacji i porodu poprzez cesarskie cięcie. Oczekując na dziecko nie wolno doprowadzać do głodówek ani stosować eksperymentalnych diet odchudzających. Zaburzenia odżywiania mogą poważnie zaszkodzić dziecku i spowolnić, a nawet zatrzymać jego rozwój.

Kurs Srodtekstowy v1 1

Jedzenie w połogu

Dieta kobiety karmiącej niewiele różni się od diety w trakcie ciąży. Uważać należy na produkty, które wywołują alergie i są to najczęściej: orzechy, czekolada, jaja oraz soja. Aby uniknąć zgagi oraz uczucia wzdymania lepiej nie jeść także kapusty, grzybów, grochu, śliwek oraz potraw smażonych. Używki takie jak mocna herbata i kawa nie tylko podnoszą ciśnienie ale i odwadniają, więc picie ich w trakcie ciąży i karmienia nie jest najlepszych pomysłem. W diecie mamy karmiącej bezwzględnie nie może znaleźć się alkohol (nawet czerwone wino), jedzenie typu fast-food oraz wysoko przetworzone produkty spożywcze (konserwy, zupki w proszku, mrożone pizze).  Spożywanie alkoholu w ciąży wiąże się z ryzykiem wystąpienia płodowego zespołu alkoholowego (nazywanego inaczej zespołem FAS) – uszkadzającego głównie układ nerwowy oraz wpływającego na niską masę urodzeniową noworodka. U niemowląt z zespołem FAS w wieku późniejszym mogą rozwinąć się m.in. depresja i stany lękowe.


Ocena użytkowników: 5 / 5

Oceń artykuł

Zainteresują Cię również:

Komórki macierzyste i krew pępowinowa

Pierwszym znanym źródłem komórek macierzystych był szpik (na pewno słyszałaś kiedyś o...

Problemy noworodka urodzonego przedwcześnie

Wcześniaki, bo tak określane są dzieci urodzone przed 37. tygodniem ciąży, często muszą mierzyć...

Ile kosztuje bankowanie krwi pępowinowej w 2021 roku?

Drodzy przyszli Rodzice, czy braliście pod uwagę możliwość przechowywania komórek macierzystych...

Jak dbać o odporność w ciąży?

Z racji obniżonej odpowiedzi immunologicznej w trakcie ciąży, kobiety są w tym okresie bardziej...