3 minuty czytania
Spis treści
  1. Czopki glicerynowe – sposób działania
  2. Czopki glicerynowe – czy bezpieczne w ciąży?
  3. Naturalne metody na zaparcia w ciąży

Czopki glicerynowe – sposób działania

Czopki glicerynowe, jak sama nazwa wskazuje, w swoim składzie zawierają glicerynę. Jest to środek zaliczany do tłuszczy. Dzięki swoim właściwościom nie tylko ułatwia przesuwanie się mas kałowych w obrębie jelita grubego i odbytnicy, ale także miejscowo podrażnia błonę śluzową końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Ze względu na swój mechanizm działania oraz brak substancji leczniczej w składzie, czopki glicerynowe uznawane są za jeden z najbezpieczniejszych środków przeczyszczających, który stosowany może być praktycznie bez ograniczeń. Jest to również preparat dostępny bez recepty.

Czopki glicerynowe – czy bezpieczne w ciąży?

Ciąża to szczególny czas, w którym stosowanie wielu leków oraz suplementów diety jest zabronione ze względu na potencjalny bądź udowodniony niekorzystny wpływ na ciężarną lub rozwijający się płód. Z tego względu, przed zastosowaniem jakiegokolwiek preparatu, należy skonsultować się ze swoim lekarzem ginekologiem, który w oparciu o posiadana wiedzę oraz dysponując pełną dokumentacją danej pacjentki, udzieli odpowiedzi na temat bezpieczeństwa jego zastosowania.

Czopki glicerynowe uchodzą za jeden z najbezpieczniejszych sposobów radzenia sobie z zaparciami. Ich stosowanie przez ciężarne dzieli jednak okresowo środowisko położników. Zdecydowana większość uważa, iż ze względu na brak w swoim składzie substancji leczniczej i oddziaływanie na błonę śluzową jelita grubego przede wszystkim mechanicznie, czopki glicerynowe mogą być bez obaw stosowane przez kobiety będące w ciąży. Niekiedy jednak pojawiają się głosy ekspertów, że pobudzanie w ten sposób fali perystaltycznej doprowadzić może do dalszych, niewskazanych w tym okresie, skurczów jelit. Z tego względu, przed ich zażyciem konieczne jest zasięgnięcie porady swojego lekarza ginekologa.

Kurs Srodtekstowy v1 1

Naturalne metody na zaparcia w ciąży

Oprócz czopków glicerynowych, znane są również w pełni naturalne i bezpieczne sposoby radzenia sobie z zaparciami. Wśród nich wyróżnia się m.in.:

  • Unikanie w diecie produktów typu fast food, zwierających nasycone tłuszcze trans
  • Zwiększenie zawartości błonnika w diecie
  • Większa ilość białka pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego w codziennym pożywieniu
  • Wypijanie soku z suszonych śliwek lub, na czczo, wody z dodatkiem miodu oraz soku z cytryny.
  • Stosowanie wywaru z siemienia lnianego


Oceń artykuł

0,0

Zainteresują Cię również:

Bankowanie krwi pępowinowej

Sprawdź ile kosztuje?

Michał, Ada, Antek, Wojtek i inne dzieci…

Poznaj historie pacjentów leczonych krwią pępowinową

Bezpłatny kurs online

Z nagraniami ekspertów, który jeszcze lepiej przygotuje Cię do porodu i opieki nad maluszkiem....