Czym jest siara?

Siara (colostrum) jest pierwszym mlekiem, które zaczyna powstawać w gruczołach piersiowych już od 20. tygodnia ciąży. Wygląda inaczej niż pokarm kobiecy, który pojawia się później- siara jest dużo gęstsza i jest koloru żółtawego. Najczęściej występuje w niewielkiej ilości, ale jest niezwykle wartościowa dla noworodka. Ma on bardzo mały żołądek i nawet niewielka ilość mleka- siary jest w stanie zaspokoić jego głód. W większości przypadków siara pojawia się przez kilka pierwszych dni po porodzie.

Jakie właściwości ma siara?

Siara odpowiada, poza odżywieniem, również za budowanie odporności u maluszka. W porównaniu do mleka dojrzałego siara ma większą zawartość białka,  laktoferyny, oligosacharydów (HMO),  przeciwciał odpornościowych IgA, cytokin, chemokin i czynników troficznych. Zawiera ona zaś mniej tłuszczu niż późniejsze mleko mamy. Wpływa u dziecka m.in. na zwiększenie jego odporności oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia żółtaczki. Przyspiesza też wydalenie pierwszego stolca tzw. smółki.

Jakie korzyści dla dziecka niesie siara?

Podanie siary jest szczególnie ważne u dzieci z niską masą urodzeniową i wcześniaków. Nawet, gdy dziecko trafia na oddział intensywnej terapii i mama nie ma możliwości samodzielnego karmienia maluszka, neonatolodzy polecają odciągnięcie siary i przekazanie personelowi w butelce, aby móc posmarować nią chociażby usta noworodka. Uznaje się, że karmienie siarą stanowi profilaktykę w martwiczym zapaleniu jelit (NEC). Poza tym, podawanie siary bezpośrednio na śluzówki jamy ustnej ma na celu pobudzenia układu immunologicznego tej okolicy (OFALT - oropharyngeal associated lymphoid lissue). Siara dostarcza dziecku ważnych substancji odżywczych. Dzięki temu organizm może się również bronić przed drobnoustrojami. 

 Sprawdź, jak przygotować się do karmienia piersią: PRZECZYTAJ