Strefa dla Kobiety w ciąży

Specjalnie dla Ciebie rozmawiamy z Anną Różyk - dietetyk, specjalistką ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in.w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Od początku swojej kariery zawodowej zajmuje się tematyką żywienia dzieci, niemowląt, kobiet w okresie ciąży i laktacji.


Pani Aniu, już  jutro rozpoczynamy  jedne z najpiękniejszych świąt w roku – Święta Bożego Narodzenia. W polskiej tradycji kulinarnej odgrywają one szczególną rolę. Potrawy które przygotowujemy, to często receptury przekazywane z dziada pradziada. Część z nich jemy tylko raz do roku i zapewne dlatego, smakują nam tak wyjątkowo. Czy kobieta cieżarna może śmiało sięgać po świąteczne dania?

Będąc w ciąży należy na pewno zachować przy stole rozwagę. Ból brzucha czy wzdęcia to przypadłości, które szczególnie w tym okresie nie są mile widziane. Zanim rozpoczniemy ucztę, warto rozeznać własne możliwości. Warto pamiętać,  że jeśli ciężarna chce spróbować wszystkich dań, to dobrze zeby pozostała przy przy symbolicznych porcjach.

Pierwszeństwo należy się produktom gotowanym przed smażonymi. Potrawy przyprawione octem najlepiej zdecydowanie ograniczyć. Jednym słowem, najlepiej skupić się na produktach lekkostrawnych – gotowanej rybie, warzywach, wigilijnym barszczu. Pozostałe zasady są zgodne z ogólnymi wytycznymi żywienia w tym okresie. Należy zrezygnować z produktów niepasteryzowanych, surowego mięsa i jaj, produktów wysoko przetworzonych i alkoholu.

Na stole wigilijnym nie powinno zabraknąć ryb. Będąc w ciąży nie tylko możesz, ale wręcz powinnaś je wybierać. Ich mięso jest źródłem wartościowego białka a także, nienasyconych kwasów tłuszczowych z grypy omega-3 i omega-6. Przyrządzajmy ryby świeże, nie mrożone – poza smakiem, cechują się one większą gęstością odżywczą. Doskonałą propozycją dań świątecznych jest ryba po grecku, w galarecie, gotowana czy duszona.
Pamiętajmy, że smażone, panierowane ryby będą ciężkostrawne. Starajmy się unikać ryb łowionych z zanieczyszczonych wód, jak panga czy tilapia. Z ryb spożywanych w Polsce najwięcej rtęci mają ryba maślana, okoń, węgorz, płoć i dorsz. Pod tym względem najbezpieczniejsze będą śledzie i mintaj. Najwięcej rtęci jest w rybach drapieżnych i długo żyjących. Ze względu na ryzyko zakażenia bakteryjnego czy pasożytniczego nie należy spożywać ryb surowych.


Potrawy wigilijne,  do lekkostrawnych nie należą. Grzyby, kapusta czy groch to główni sprawcy uczucia pełności i problemów żołądkowych. Pamiętajmy, że w przypadku potraw z ich dodatkiem najważniejsza jest ilość. Wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, spowodowany gazami, może znacząco wpłynąć na samopoczucie kobiety ciężarnej.
Grzyby to niezastąpiony składnik Wigilii. Wraz z kapustą stanowią podstawę farszów, a także samodzielnych dań. Poza bogactwem składników mineralnych i witamin, to przede wszystkim dodatek smakowy, tak mocno związany ze smakiem bożonarodzeniowego stołu. Potraw z dodatkiem grzybów kobieta w ciąży może skosztować, tylko w przypadku kiedy znane jest ich pochodzenie.


Zasiadając do tradycyjnie przygotowanej wieczerzy wigilijnej mamy pewność, że potrawy są przygotowane z wysokiej jakości składników, są świeże i znamy ich skład. To połowa sukcesu, a zarazem jedne z najważniejszych wytycznych, którymi powinna kierować się kobieta w ciąży. W przypadku produktów kupnych, nigdy tej pewności nie mamy. Zaleca się nie spożywać produktów wysoko przetworzonych, potraw z grzybami, gotowych sosów, ciast czy sałatek z majonezem.


Nasiona roślin strączkowych, szeroko polecane przez dietetyków, na stole wigilijnym nie znajdą słów uznania. Kapusta z grochem czy fasola z sosem lepiej, aby wieczorową porą ustąpiły miejsca innym potrawom. Przyszła mama przy mnogości potraw i siedzącym stylu biesiady, może sobie nie poradzić ze skutkami ich trawienia. Jeżeli jednak to na te potrawy czekałaś cały rok, dopraw je obficie majerankiem lub kminkiem – to powinno zniwelować ewentualne skutki.


Na deser najlepiej szklanka wody. Nie ma jednak przeciwwskazań, aby spróbować przygotowanych ciast. Musisz przy tym pamiętać, że cukier prosty i tłuszcz w nich zawarty, nie będzie sprzymierzeńcem trawienia. Spośród tradycyjnych wypieków nie daj się zapomnieć przy makowcu- jest on ciężkostrawny.


Jeśli pomimo zachowanego rozsądku męczą cię wzdęcia, wypij szklankę herbaty z kopru włoskiego albo lekkiego naparu rumianku lub mięty. Działają one rozkurczowo, wiatropędnie i pomagają w trawieniu.
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych. Podczas wspólnego biesiadowania pamiętajmy o tym, aby stół zastawiony był nie tylko smacznie i pięknie, ale też wartościowo i różnorodnie. Smacznego i wszystkiego dobrego!